faszerowane kalarepy

0 (0 ocen)

  • 50 min

to pyszne, sycące danie, które jest wynikiem eksperymentów kulinarnych

  • 50 min

Składniki:

  • dla 2 osób
    - 2 kalarepy
    - 1 cebula drobno pokrojona
    - 2 łyżki oleju lub oliwy
    - 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
    - łyżka przecieru pomidorowego
    - 1 łyżka posiekanych (wcześniej uprażonych na suchej patelni) orzechów laskowych
    - 200 g mięsa mielonego – drobiowego lub wieprzowego
    - 200 ml bulionu drobiowego
    - sól
    - pieprz
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - 1 łyżka posiekanego koperku
    - 2 łyżki startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepy oczyszczamy, odkrawamy górę( zostawiamy do przykrycia) a środek wydrążamy. Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na oleju aż się zeszkli, następnie dodajemy przecier pomidorowy, po czym dodajemy mięso i całość smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy ok. 100 ml bulionu i chwilę dusimy aż odparuje. Dodajemy orzechy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pietruszką i koperkiem. Tak powstałym farszem nadziewamy kalarepy, posypujemy startym serem, przykrywamy odciętą wcześniej górą kalarepy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy pozostałym bulionem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170 stopni przez ok. 25-30 minut, aż kalarepa będzie miękka.
    Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalarepy faszerowane kurkami

To może cię zainteresować