Mąż namówił mnie na zakup kaczych udek. Nigdy ich nie przyrządzałam, a zależało mi by były smaczne, ale też nietypowe. Takim przygotowaniem zaskoczyłam Męża, który zjadając je nie krył zadowolenia.
Faszerowane kacze udka z winną, jabłkowo-żurawinową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kacze udka trybujemy (luzujemy) z jednej kości. Delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Delikatnie, przez folię, rozbijamy część bez kości. Mięso mielone także doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy po odrobinie na roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty.
2.Obrane i pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy z suszoną żurawiną. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i ciągle mieszając odparowujemy wino. Miksujemy na gładki sos i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Przyrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy przygotowanym sosem. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy w temp. 180st C przez ok 90 minut. W trakcie pieczenia udka obracamy i ponownie możemy posmarować odrobiną sosu.
Cebulkę obieramy, kroimy w piórka i lekko rumienimy na margarynie ze szczyptą soli. Podajemy tak przygotowaną cebulkę do upieczonych udek.
Komentarze