Faszerowane bułeczki zapiekane

0 (0 ocen)

  • 60 min

To przepis wymyślony przeze mnie, przygotowałam te bułeczki na kolację walentynkową i zdobyłam nim serce mojego ukochanego po raz drugi

  • 60 min

Składniki:

  • • 4, 5 wysokich bułek
    • 2 papryki
    • 4 cebule
    • 500 gram mięsa mielonego
    • 1 por
    • 2 marchewki
    • 500 gram pieczarek
    • Torebka ryżu parabolicznego
    • 10- 15 dag żółtego sera
    • Zioła według uznania np. bazylia, pietruszka, oregano, estragon
    • Sól, pieprz Cayenne
    • Olej do duszenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane bułeczki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W każdej bułce odkroić "czubek" i wydrążyć delikatnie nożem i palcami miękki środek. Cebule i pieczarki pokroić w talarki, dusić na oleju w wysokiej patelni lub woku. Dodawać stopniowo marchew pokrojoną w paski, mięso mielone, pora oraz paprykę, którą uprzednio kroimy w drobną kostkę.
    2. Ugotować torebkę ryżu w osolonej wodzie, po ugotowaniu dodać ryż do uduszonych warzyw i doprawić do smaku: solą, pieprzem Cayenne i ziołami.
    3. Tak przygotowany farsz nakładać łyżką do wydrążonych bułek. Ułożyć bułki na blasze wyłożonej uprzednio folią aluminiową lub papierem do pieczenia, na wierzch zetrzeć na tarce żółty ser, przykryć :kapelusikiem: odkrojonym od bułki. Piec w temperaturze ok.180 st, przez około pół godziny.

Porady

Jeśli nie masz świeżych warzyw, możesz je zastąpić mieszanką chińskich warzyw mrożonych, jednak polecam mimo wszystko dodać cebulę, farsz będzie ostrzejszy i bardziej wyrazisty w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować