Faszerowane udka otulone boczusiem

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo smaczne połączenie klasycznego, pieczonego, owiniętego wędzonym boczkiem udka z kurczaka faszerowanego łagodnym serkiem śmietankowym świetnie współgrającym z wyrazistymi suszonymi pomidorami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 8 sztuk podudzia z kurczaka

    Marynata:
    2 łyżki oleju
    3 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka miodu

    Farsz:
    10 suszonych pomidorów z zalewy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    150g śmietankowego serka
    8 plastrów parzonego boczku
    sól
    pieprz



Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane udka otulone boczusiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata
    Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
  • image-14yqvpo 2. Podudzia z kurczaka pozbawić kości, natrzeć marynatą
    i odstawić na około 30minut.
  • image-0y3pgjp 3. Farsz
    Suszone pomidory drobno posiekać, wymieszać z serkiem, dodać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • image-19rahff 4. Każde podudzie nadziać przygotowanym farszem, owinąć plastrem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować