6 udek
25 dag. pieczarek
1 papryka czerwona
1 cebula
1 Ogórek konserwowy
troszeczkę masła lub margaryny do duszenia
pieprz, sól do smaku
przyprawa do kurczaka
1 kg. małych ziemniaczków
Faszerowane udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, wyciągamy kości z udka tak aby powstała kieszonka. posypujemy udko w środku przyprawą do kurczaka.
2.Do środka wkładamy zrobiony farsz, końcówkę udka zamykamy pozostałością mięsa tak żeby powstała kieszonka,na końcu spinamy wykałaczką.
3.Tak powstałe kieszonki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180○C, obsypujemy przyprawą do kurczaka, obok układamy ziemniaczki i posypujemy je przyprawą do ziemniaków.Pieczemy około godziny.
Porady
Ziemniaczki można podgotować, i pod koniec pieczenia udek dodać je do piekarnika żeby były chrupiące. Podawać z surówką z kiszonej kapusty, lub sałatką z pomidora.
Komentarze