Faszerowane udka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Udka zrobiłam sama bardzo wszystkim smakowały.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 udek
    25 dag. pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    1 Ogórek konserwowy
    troszeczkę masła lub margaryny do duszenia
    pieprz, sól do smaku
    przyprawa do kurczaka
    1 kg. małych ziemniaczków

Faszerowane udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kieszonka 1. Udka myjemy, wyciągamy kości z udka tak aby powstała kieszonka. posypujemy udko w środku przyprawą do kurczaka.
  • Udko nafaszerowane 2. Do środka wkładamy zrobiony farsz, końcówkę udka zamykamy pozostałością mięsa tak żeby powstała kieszonka,na końcu spinamy wykałaczką.
  • Pieczenie 3. Tak powstałe kieszonki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180○C, obsypujemy przyprawą do kurczaka, obok układamy ziemniaczki i posypujemy je przyprawą do ziemniaków.Pieczemy około godziny.

Porady

Ziemniaczki można podgotować, i pod koniec pieczenia udek dodać je do piekarnika żeby były chrupiące. Podawać z surówką z kiszonej kapusty, lub sałatką z pomidora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy