Faszerowana rolada wieprzowa eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Naciąć mięso tak by powstał duży prostokąt i rozbić tłuczkiem.Płat mięsa oprószyć pieprzem i solą.
2.Na mięsie rozłożyć plastry szynki,dwie warstwy plastrów sera i paprykę,zostawiając 4 cm wolnego miejsca na jednym węższym końcu mięsa.Całość ściśle zwinąć zaczynając od krótszego końca (pusty pas mięsa ma być na końcu,żeby farsz nie wychodził z rolady) i obwiązać nićmi kuchennymi.
3.Cebule drobno posiekać.Składniki marynaty wymieszać.Roladę włożyć do worka,wlać marynatę,rozprowadzić po całym mięsie,dodać cebulę i spiąć zapinką.Włożyć mięso do lodówki na kilka godzin,czym dłużej tym lepiej.
4.Kostkę mięsną rozpuścić w 500 ml wrzącej wody.Mięso wyjąć z lodówki,odpiąć,wlać bulion mięsny,ponownie spiać i włożyć do brytfanki.Piec przez około 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Po upieczeniu pokroić roladę na grube plastry.
5.Powstały sos zlać do rondelka,ewentualnie dolać wody i zagotować.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!
Komentarze