Papryka w sklepach znika teraz z półek w błyskawicznym tempie. Ja również postanowiłam się obkupić i wykombinować z niej jakiś dobry obiad :)
60 min
Składniki:
4 papryki czerwone
ok 400 g mięsa z łopatki
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 20 dag sera żółtego
jajko
sos słodko - pikantny (ocet, woda, papryczka chili, cukier, czosnek)
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
oliwa z oliwek
1/2 szklanki ryżu
Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w 1,5 szklanki wody na półsypko. Studzimy. Papryki przekrawamy na 2/3 wysokości, wydrążamy środki. Mięso z łopatki mielimy w maszynce, doprawiamy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na małą kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy mięso i smażymy.
2.Ugotowany ryż mieszamy z mięsem, dodajemy zmielony żółty ser, sos słodko pikantny i jajko. Dokładnie mieszamy i gotową masą nadziewamy papryki. Pieczemy zamknięte w temp. 160*C przez ok 50 minut. SMACZNEGO!
Komentarze