Faszerowana papryka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wychowuję 7-letniego Wojtusia. Lubimy śródziemnomorską i polską kuchnię.

Składniki:

  • ● 6 dużych czerwonych papryk
    ● 20 dag zielonej soczewicy
    ● 50 dag chudego mielonego mięsa (najlepiej z szynki)
    ● 20 dag pieczarek
    ● 2 cebule
    ● 3 ząbki czosnku
    ● ok. 20 zielonych oliwek bez pestek
    ● przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, ostra i słodka mielona papryka
    ● łyżka koncentratu pomidorowego
    ● 1 szkl. bulionu
    ● olej do smażenia

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy
    pod bieżącą wodą i gotujemy
    ok. 15 minut w osolonym
    wrzątku. Odcedzamy.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy
    i drobno kroimy. Cebule
    i czosnek obieramy i siekamy.
    Cebulę szklimy na rozgrzanym
    oleju. Dodajemy
    pieczarki i podsmażamy.
    Wkładamy mięso i czosnek.
    Podsmażamy, mieszając.
    Doprawiamy solą, pieprzem,
    oregano, bazylią i papryką.
    Dodajemy koncentrat, oliwki
    i soczewicę. Mieszamy.
  • 3. Papryki myjemy, osuszamy.
    Wycinamy ogonki i wydrążamy
    gniazda nasienne. Nadziewamy farszem. Układamy
    w naczyniu żaroodpornym.
    Wlewamy bulion.
    Pieczemy ok. 2 godzin
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury ok. 170 °C.

Porady

Zamiast bulionu możemy wlać szklankę wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy