Faszerowana biała papryka

0 (0 ocen)

  • 15 min

wyśmienita uczta dla smakoszy papryki :)

  • 15 min

Składniki:

  • 6-8 białych papryk średniej wielkości
    0,5 kg mielonego mięsa
    1 cukinia
    1 czerwona papryka
    20 dag pieczarek
    1-2 cebule
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    oregano
    koncentrat pomidorowy

Faszerowana biała papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryk ściąć górę i wydrążyć. Następnie sparzyć papryki ok 10 min we wrzątku, osuszyć i pozostawiać do wystygnięcia.
  • 2. Na dużej patelni podsmażyć mięso z drobno pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Paprykę czerwoną, pieczarki i cukinię pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Posypać oregano, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i wszystko dokładnie wymieszać. Podsmażać ok 10 min (aż warzywa będą miękkie a mięso dobrze usmażone).
  • 4. Ostudzone białe papryki napełnić przygotowanym farszem.
  • 5. Papryki można podawać z ryżem lub z ziemniakami.

Porady

Faszerowane papryki można również zapiec w piekarniku posypane startym żółtym lub pleśniowym serem

Komentarze

Podobne przepisy