tradycyjna wątróbka w troszkę innej wersji, bardzo smakowita
Składniki:
2 wątroby wieprzowe (około 1 kilograma)
30 dag pieczarek
1 mała papryka żółta
1 mała papryka czerwona
1 cebula
15 dag żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
mąka do obtoczenia wątróbki
Faszerowana wątroba wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątrobę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić. Naciąć kieszeń zaczynając od najgrubszej części. Uważać, żeby nie przeciąć do końca wątróbki. Pieczarki i papryki opłukać. Pieczarki pokroić w plasterki a papryki w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć warzywa doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z ostudzonymi warzywami. Wątróbki nadziewać przygotowanym farszem. Stronę rozcięcia spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wątróbki obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie posypać solą i pieprzem i przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu pokroić w plastry pamiętając o wyjęciu wykałaczek. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze