Faszerowana wątroba wieprzowa

0 (0 ocen)

tradycyjna wątróbka w troszkę innej wersji, bardzo smakowita

Składniki:

  • 2 wątroby wieprzowe (około 1 kilograma)
    30 dag pieczarek
    1 mała papryka żółta
    1 mała papryka czerwona
    1 cebula
    15 dag żółtego sera
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
    mąka do obtoczenia wątróbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowana wątroba wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątrobę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić. Naciąć kieszeń zaczynając od najgrubszej części. Uważać, żeby nie przeciąć do końca wątróbki. Pieczarki i papryki opłukać. Pieczarki pokroić w plasterki a papryki w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć warzywa doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z ostudzonymi warzywami. Wątróbki nadziewać przygotowanym farszem. Stronę rozcięcia spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wątróbki obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie posypać solą i pieprzem i przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu pokroić w plastry pamiętając o wyjęciu wykałaczek. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować