Faszerwowana papryka - wersja na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryk ścinamy górę i wydrążamy gniazda nasienne. Papryki wycinamy na wzór dyń na Halloween.
2.Przygotowanie farszu:
Marchewkę i pietruszkę obieramy, następnie ścieramy na tarce. Szalotki kroimy w talarki.Łodygi selera kroimy w plasterki. Warzywa podduszamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do podduszonych warzyw dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Wsypujemy ugotowaną kaszę pęczak. Mieszamy doprawiamy do smaku sosem sojowym, curry, pieprzem kolorowym oraz pieprzem cayenne.
3.Farszem napełniamy papryki. Na wierzch każdej kładziemy trójkącik serka topionego. Przykrywamy górną częścią papryki.
4.Paprykę pieczemy w naczyniu żaroodporny lekko podlewając wodą, w 180 stopniach C około 30 minut.
Porady
Paprykę z takim nadzieniem można oczywiście przygotować w tradycyjnej formie.
Komentarze