Farszynki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę., studzimy.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko, wyrabiamy ciasto, jeśli się klei dodajemy 1 łyżkę bułki tartej.
2.Cebulę siekamy, smażymy chwilę na oleju, dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach (wcześniej oczyszczone, umyte), dusimy aż zmiękną.
Mięso siekamy nożem, dodajemy do pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem.
3.Z ciasta odrywamy porcje wielkości jajka, rozpłaszczamy w dłoniach na owalny placek, na połówkę kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i formujemy owalny kotlet.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Porady
Do farszu możemy dać dowolne mięso, nawet wędlinę pokrojoną w kostkę oraz ulubione świeże zioła, w sezonie pieczarki warto zastąpić grzybami leśnymi.
Do potrawy pasują ostre sosy, możemy podać ją też z ketchupem.
Komentarze