Farszynki ziemniaczane

4.49 (180 ocen)

Mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    ok 150 g mięsa gotowanego (z rosołu)
    1 średnia cebula
    150 g pieczarek
    sól, biały pieprz
    olej
    bułka tarta (3 łyżki)
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Farszynki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
    Rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę., studzimy.
    Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko, wyrabiamy ciasto, jeśli się klei dodajemy 1 łyżkę bułki tartej.
  • 2. Cebulę siekamy, smażymy chwilę na oleju, dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach (wcześniej oczyszczone, umyte), dusimy aż zmiękną.
    Mięso siekamy nożem, dodajemy do pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Z ciasta odrywamy porcje wielkości jajka, rozpłaszczamy w dłoniach na owalny placek, na połówkę kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i formujemy owalny kotlet.
    Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Porady

Do farszu możemy dać dowolne mięso, nawet wędlinę pokrojoną w kostkę oraz ulubione świeże zioła, w sezonie pieczarki warto zastąpić grzybami leśnymi. Do potrawy pasują ostre sosy, możemy podać ją też z ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Ziemniaki Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować