Sycące kotleciki ziemniaczane wypełnione farszem mięsnym,świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.
60 min
Składniki:
na masę ziemniaczaną:
1 kg obranych,ugotowanych ziemniaków
2 jajka
200 g maki ziemniaczanej
sól
farsz:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
duża cebula
2 ząbki czosnku
olej
sól i pieprz do smaku
1.Na patelni rozgrzać olej,dodać posiekaną cebulę i czosnek zeszklić,następnie dodać mięso mielone i smażyć do momentu,aż mięso straci różowy kolor,doprawić do smaku solą i pieprzem zdjąć z ognia i przestudzić.
2.Ugotowane,przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mięsa.następnie dodać do nich jajka,mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli,wyrobić gładkie,elastyczne ciasto,gdyby ciasto za bardzo lepiło się do rąk,dodać więcej mąki.
Masę ziemniaczaną podzielić na 8 części i na podsypanej mąką stolnicy z każdej części ciasta uformować prostokąt na środek którego nałożyć sporą łyżkę farszu,boki skleić do siebie i uformować kotlecik,smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano,
Porady
Można je podać z ulubionym sosem lub surówką ze świeżych warzyw.
Komentarze