Farszynki

5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Sycące kotleciki ziemniaczane wypełnione farszem mięsnym,świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.

  • 60 min

Składniki:

  • na masę ziemniaczaną:
    1 kg obranych,ugotowanych ziemniaków
    2 jajka
    200 g maki ziemniaczanej
    sól
    farsz:
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    olej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Farszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej,dodać posiekaną cebulę i czosnek zeszklić,następnie dodać mięso mielone i smażyć do momentu,aż mięso straci różowy kolor,doprawić do smaku solą i pieprzem zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 2. Ugotowane,przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mięsa.następnie dodać do nich jajka,mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli,wyrobić gładkie,elastyczne ciasto,gdyby ciasto za bardzo lepiło się do rąk,dodać więcej mąki.
    Masę ziemniaczaną podzielić na 8 części i na podsypanej mąką stolnicy z każdej części ciasta uformować prostokąt na środek którego nałożyć sporą łyżkę farszu,boki skleić do siebie i uformować kotlecik,smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano,

Porady

Można je podać z ulubionym sosem lub surówką ze świeżych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować