Farfalle z sosem pomidorowym,szynką parmeńską i marchewką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszny makaron z sosem pomidorowym, chrupiącą szynką parmeńską, kurczakiem i marchewką.Doprawiony pieprzem cytrynowym.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    2 łyżki masła
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    3 plasterki szynki parmeńskiej
    oliwa z oliwek
    pieprz cytrynowy
    natka pietruszki
    150 g makaronu farfalle
    4 łyżki pasty pomidorowej
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    ser żółty do posypania

Farfalle z sosem pomidorowym,szynką parmeńską i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, pokroić na plasterki. Kurczaka pokroić na paseczki.
    Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na się zrumieni. Kiedy mięso będzie już upieczone, zdjąć z patelni, przełożyć do miseczki i odstawić.
    Z szynki odciąć tę twardszą część, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć na tę samą patelnię, na której piekliśmy kurczaka. Smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty, zdjąć przełożyć do miseczki z kurczakiem.
    Na patelnię wrzucić marchewkę smażyć na małym ogniu przez około 7-10 minut. Pod koniec dodać masło. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać wino i pastę, dusić na małym ogniu, aż wino odparuje. Wrzucić mięso i szynkę. Sos doprawić pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  • 2. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ma być al dente. Wyłożyć na podgrzane talerze, polać gorącym sosem. Posypać startym serem i podawać! Można też posypać świeżą bazylią lub tak ja natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy