Farfalle z pikantnym sosem pomidorowym i grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bazylia,grzyby,czosnek i pomidory sprawiają,że sos ten ma szczególny aromat.Smakuje wyśmienicie.Zaproponujmy to danie z odrobiną parmezanu i blanszowanymi liśćmi świeżego szpinaku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron farfalle: 250 gramów
    - pomidory w puszce: 400 gramów
    - parmezan: 50 gramów
    - bazylia świeża listki: 10 sztuk
    - pieczarki lub grzyby leśne: 200 gramów
    - oregano suszone: 3 szczypty
    - oliwa lub olej z pestek winogron: 8 łyżek
    - czosnek/ząbki: 2 ząbki
    - sól, pieprz, cukier: 1 szczypta
    - bulion drobiowy (może być z kostki): 2 szklanki
    - olej: 1 łyżeczka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - cebula posiekana: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne

Farfalle z pikantnym sosem pomidorowym i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron farfalle 1. Ugotuj makaron farfalle wg przepisu na opakowaniu (optymalny czas 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju).
  • komponenty 2. Przygotować 2 szklanki bulionu warzywnego,zagotować (można z kostki,ale ja wolę ugotować wcześniej).Do bulionu dodać pomidory z puszki.Następnie gotować na małym ogniu około 15 minut i doprawić solą.pieprzem,odrobiną cukru,czosnkiem,oregano i świeżą bazylią.W kubeczku z 5 łyżkami wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującego się sosu,(w ten sposób zagęszczamy sos).
  • pieczarki 3. Na patelni rozgrzać oliwę,podsmażyć cebulę i pieczarki.Doprawić solą i pieprzem.Przełożyć do miseczki.Na patelni 3 minuty blanszować liście świeżego szpinaku,lekko posolić.Przełożyć na talerz,na którym podamy nasze danie.
  • ser 4. Zetrzeć parmezan na tarce.
  • sos 5. Wyłożyć makaron na talerz ze szpinakiem.Polać sosem pomidorowym,na wierzchu wyłożyć dwie łyżki grzybów z cebulą,posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować