Bazylia,grzyby,czosnek i pomidory sprawiają,że sos ten ma szczególny aromat.Smakuje wyśmienicie.Zaproponujmy to danie z odrobiną parmezanu i blanszowanymi liśćmi świeżego szpinaku.
Farfalle z pikantnym sosem pomidorowym i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj makaron farfalle wg przepisu na opakowaniu (optymalny czas 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju).
2.Przygotować 2 szklanki bulionu warzywnego,zagotować (można z kostki,ale ja wolę ugotować wcześniej).Do bulionu dodać pomidory z puszki.Następnie gotować na małym ogniu około 15 minut i doprawić solą.pieprzem,odrobiną cukru,czosnkiem,oregano i świeżą bazylią.W kubeczku z 5 łyżkami wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującego się sosu,(w ten sposób zagęszczamy sos).
3.Na patelni rozgrzać oliwę,podsmażyć cebulę i pieczarki.Doprawić solą i pieprzem.Przełożyć do miseczki.Na patelni 3 minuty blanszować liście świeżego szpinaku,lekko posolić.Przełożyć na talerz,na którym podamy nasze danie.
4.Zetrzeć parmezan na tarce.
5.Wyłożyć makaron na talerz ze szpinakiem.Polać sosem pomidorowym,na wierzchu wyłożyć dwie łyżki grzybów z cebulą,posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii.
Komentarze