smaczna przekaska na słodko ze sliwkami-kruche falowane talaterki smacznie nadziane uciesza podniebienie kazdego smakosza sliwek:)polecam:)
40 min
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
125 g masła
2 łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki zimnej wody
Nadzenie
około 10 sztuk śliwek, pokrojonych w ćwiartki
½ startej skórki pomarańczy
większa szczypta cukru brązującego
Kruszonka :
20 dag maki pszennej
20 dag cukru
20 dag zimnego masła-(wymieszaj , wyrób składniki)
oraz wiórki do oprószenia lub cukier puder
Falowane taratelki ze śliwkami i z nuta skórki pomarańczy pod kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Pokrój w ćwiartki śliwki, wymieszaj z cynamonem , łyzeczką cukru, i ze skórką pomarańczy.
2. W misce wymieszaj mąkę z masłem, dodaj 1 łyżkę cukru i szczyptę cynamonu . Wymieszaj i dodaj 3-4 łyżki zimnej wody. Mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Uformuluj kulę i rozwałkuj a nastepnie wykrawaj krązki. Na każdy krążek rozłóż pokrojone śliwki wymieszane ze skórka pomarańczy cynamonem i cukrem, , zostawiając trochę wolnej krawędzi. Krawędź zwiń ku górze , formujac wysokie fale(brzegi)
Na wiErzch nadzenia śliwkowego rozprowadz kruszonke-scierajc ciasto na tarce wprost na sliwki tak by kruszonka przykryła sliwki
Talaterki piecz 15-20 minut,w 180 stopniach.Przed podaniem delikatnie oprósz wiórkami kokosowymi, lub cukrem pudrem.Smacznego:)
Komentarze