Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

4.51 (183 ocen)

Ciasto ładnie wygląda i można dodać do niego swoje ulubione owoce

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag margaryny
    szklanka cukru
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 małe budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    200 g masła
    oraz
    5 jabłek
    2 czerwone galaretki
Wystaw ocenę:

4.51 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju Desery

Ciasto fale dunaju z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Margarynę ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy po jednym jajku, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części , do jednej części dodajemy kakao. Blachę o wymiarach 36x24 smarujemy margaryną i wylewamy jasne ciasto. Na jasne ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy ciemnym ciastem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Studzimy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do stężenia. 1, 5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzące mleko i gotujemy często mieszając aby nie było grudek. Studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na ciasto wykładamy masę budyniową i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.

Porady

Biszkopt można nasączyć sokiem z cytryny i wody, a do ciasta można dać inne owoce np. śliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować