Ciasto fale dunaju z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Margarynę ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy po jednym jajku, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części , do jednej części dodajemy kakao. Blachę o wymiarach 36x24 smarujemy margaryną i wylewamy jasne ciasto. Na jasne ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy ciemnym ciastem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Studzimy.
2.Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do stężenia. 1, 5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzące mleko i gotujemy często mieszając aby nie było grudek. Studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na ciasto wykładamy masę budyniową i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.
Porady
Biszkopt można nasączyć sokiem z cytryny i wody, a do ciasta można dać inne owoce np. śliwki.
Komentarze