1.Ciasto:
Żółtka ubić z cukrem. Margarynę utrzeć, a następnie dodawać po trochę utartą masę jajeczną (żółtka z cukrem). Nie przerywając ucierania dodać olej i jeszcze trochę ucierać. Białka ubić na sztywno. Dodać je wraz z mąką i proszkiem do pieczenia oraz amoniakiem - delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dwie łyżki mleka - ostrożnie wymieszać. Na wysmarowaną margaryną blachę wyłożyć jasne ciasto, na nie ciemne i lekko rozprowadzić po całej blaszce. Na cieście ułożyć pokrojone w ćwiartki jabłka, układać je grubsza stroną i lekko wcisnąć w ciasto.
2.Piec w temperaturze 170 st. C przez 40 minut.
3.Krem:
Ugotować budyń waniliowy (0,5 l mleka, 2 budynie waniliowe). Margarynę utrzeć z cukrem, potem stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy.
4.Krem wyłożyć na ciasto i poleć polewą.
5.Polewa:
Wszystkie składniki sypkie wymieszać i zagotować.
Komentarze