Rozdzielam na pół i do jednej części dodaję kakao i 2 łyżki mleka. Mieszam.
Formę wykładam papierem (tortownica o średnicy 26cm lub forma 30x20cm), nakładam jasne ciasto a na to ostrożnie ciemne aby się nie wymieszały.
Potem układam wiśnie - 200g(najlepsze mrożone – bez rozmrażania, albo takie z kompotu).
Możecie ułożyć dowolnie lub w miejscach, gdzie przewidujecie kroić.
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30 minut do suchego patyczka. Ostudzamy.
2) KREM:Przygotowuję budyń (na troszkę mniejszej ilości mleka,
czyli jak w przepisie 400 ml), dodaję cukier waniliowy.Masło w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem
a potem stopniowo dodaję przestudzony budyń i ucieram. Dodaję też sok z cytryny.
Mieszam na gładki, puszysty krem. Kremem smaruję wystudzone ciasto,
układam na krem resztę wiśni i wstawiam do lodówki, aż zastygnie – najlepiej na noc.
3) POLEWA:Czekoladę roztapiam z KASIĄ, a jak lekko przestygnie to polewam ciasto, wkładam na kilka minut do lodówki i jak polewa już stwardnieje to kroję.
Komentarze