Ciasto Fale Dunaju

5 (182 ocen)

Moja siostra uwielbia to ciasto często je robię jak ma do mnie przyjechać

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag margaryny
    szklanka cukru
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    5 jabłek

    Masa cytrynowa:
    2 szklanki mleka
    2 małe budynie śmietankowe
    1 galaretka cytrynowa
    3 łyżki cukru
    200 g masła

    Polewa:
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka
    5 dag płatków migdałowych


Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju Desery

Ciasto fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Margarynę ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy po jednym jajku, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części , do jednej części dodajemy kakao. Blachę o wymiarach 36x24 smarujemy margaryną i wylewamy jasne ciasto. Na jasne ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy ciemnym ciastem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Studzimy.
  • 2. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzące mleko i gotujemy często mieszając aby nie było grudek. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na ciasto wykładamy masę budyniową.
  • 3. Czekoladę łamiemy na kawałki i podgrzewamy z mlekiem często mieszając aż się rozpuści. Ciepłą polewa polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi,. Odstawiamy do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Płatki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować