Ciasto fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Margarynę ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy po jednym jajku, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części , do jednej części dodajemy kakao. Blachę o wymiarach 36x24 smarujemy margaryną i wylewamy jasne ciasto. Na jasne ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy ciemnym ciastem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Studzimy.
2.Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzące mleko i gotujemy często mieszając aby nie było grudek. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na ciasto wykładamy masę budyniową.
3.Czekoladę łamiemy na kawałki i podgrzewamy z mlekiem często mieszając aż się rozpuści. Ciepłą polewa polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi,. Odstawiamy do schłodzenia.
Komentarze