Euforia

4.5 (167 ocen)

Ciasto o bardzo czekoladowym smaku zachwyciło moich gości. Nie tylko ładnie wygląda, ale też świetnie smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -4 jajka
    -4 łyżki cukru
    -4 łyżki mąki
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka oleju
    -2 łyżki kakao Nesquik
    Ciasto makowe:
    -200g maku mielonego
    -1/2 szkl. mleka
    -100g cukru
    -100g masła
    -4 jajka
    -50g mielonych migdałów
    -50g posiekanych orzechów
    -50g rodzynek
    -aromat rumowy
    Krem czekoladowy:
    -170ml śmietany 30%
    -200g czekolady (pół na pół; gorzka i mleczna)
    -150g masła
    Dodatkowo:
    -czekoladowa posypka lub starta czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Euforia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do blaszki (20x20cm), wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 25minut w 180st.
    Wystudzić, przekroić na dwa blaty.
  • 2. Ciasto makowe :
    Mak mielony wsypać do rondelka, zalać mlekiem, zagotować, zestawić.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Masło ucierać z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Do masy maślanej dodać mak, mielone migdały, posiekane orzechy, i rodzynki oraz aromat rumowy. Na koniec połączyć delikatnie, z ubitymi na sztywno białkami.
    Ciasto makowe wylać do blaszki (takich rozmiarów, jak ta, w jakiej piekł się biszkopt), wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 40min. w temp. 180st.
  • 3. Krem czekoladowy :
    Śmietanę podgrzać, w gorącej rozpuścić połamaną czekoladę, połączyć tak aby powstała jednolita masa, wystudzić.
    Masło zmiksować, dodając po łyżce zimną masę czekoladową.
    Masę podzielić tak, aby wystarczyła na 2 przełożenia i cienkie posmarowanie wierzchu ciasta.
  • 4. Euforia :
    Jeden blat biszkoptu posmarować masą, przykryć ciastem makowym, wyłożyć kolejną część masy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta posmarować resztą masy czekoladowej, można posypać startą czekoladą lub tak jak ja, czyli czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować