Etli pide-turecka pizza

4.98 (202 ocen)

  • Dla 2 osób

Etli pide inaczej oryginalna turecka pizza nadziewana na przykład przyprawionym wołowym lub jagnięcym mięsem z pomidorami. Jej smak jest niesamowity (smakuje mi bardziej niż włoska pizza).

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • ciasto:
    -mąka pszenna typ 500 : 200 g
    -letnia woda o temp. 37-40 stopni C : 150 ml
    -olej rzepakowy : 4 łyżki
    -sól morska : 0,5 łyżeczki
    -cukier : 0,5 łyżeczki
    -drożdże suszone instant : 2 łyżeczki

    do podsypywania blatu podczas wyrabiania ciasta:
    -mąka pszenna : 3-4 łyżki

    farsz mięsny:
    - mięso mielone wołowe lub jagnięce : 300 g
    - cebula (mała) : 1 sztuka
    - czosnek : 1-2 ząbki
    - pomidory w puszce (całe): 200 g
    -koncentrat pomidorowy : 1 łyżeczka
    - tymianek suszony : 1 łyżeczka
    - kmin rzymski : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -pul biber lub mielona słodka czerwona papryka : 0,5 łyżeczki
    -kolendra lub natka pietruszki (posiekana) : 1 łyżka
    -sól : 1 łyżka

    do dekoracji :
    -pomidory świeże : 6 plastrów
    -cukinia zielona : 6 plastrów (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.98 (202 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Etli pide-turecka pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać olej, drożdże, wodę i przyprawy, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory zmiksować z koncentratem pomidorowym. Do małej miseczki odlać 6 łyżek sosu pomidorowego.
  • farsz mięsny do pizzy tureckiej 3. Mięso mielone wymieszać dokładnie z cebulą, czosnkiem, przyprawami i sosem z pomidorów.
  • pizza turecka przed pieczeniem 4. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół, rozwałkować tworząc dwa owalne placki. Na każdym placku rozłożyć farsz, pozostawiając 1 cm brzegu ciasta. Zwinąć na kształt łodzi/kajaka (końce pizzy powinny być spiczaste)
  • turecka pizza z mięsem i pomidorami 5. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i pomidora. Piec 25-30 minut w temp. 200 stopni C ( na środkowej szynie). Posypać natką pietruszki lub kolendry. Podawać gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować