Dzisiaj zapraszam na delikatne eskalopki z piersi indyka skąpane w smakowitym sosie śmietanowo - musztardowym. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością dostarczy nam mnóstwa smaków i aromatów.
20 min
Składniki:
- 500 g piersi z indyka
- 1 cebula biała
- 100 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany 18 %
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól ziołowa
- pieprz czarny
- olej rzepakowy do smażenia
Pierś z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną pierś z indyka kroimy na małe sznycelki, które rozbijamy delikatnie dłonią. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą ziołową oraz czarnym pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.
2.Po tym czasie obsmażamy sznycelki w obu stron na oleju rzepakowym (około 2 - 3 minut z każdej strony).
Następnie odkładamy je na talerzyk i przykrywamy, aby nie wystygły.
3.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju.
4.Bulion, śmietanę oraz musztardę mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem.
Mięso układamy na podsmażonej cebulce i zalewamy je sosem śmietanowo - musztardwym, zagotowujemy i dusimy około 2 minut. Gotową pierś z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym podajemy z ulubionymi dodatkami.
Życzę smacznego!
Komentarze