Tradycyjne angielskie śniadanie, pożywne i dodające energii na kilka godzin.
2 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto na muffiny:
-320 g mąki pszennej
-4 g drożdży suszonych
-7 g soli
-215 g letniej wody
-odrobina oleju słonecznikowego
-łyżka semoliny do ciasta
-łyżeczka miodu
-garść semoliny do obtoczenia
Nadzienie:
-6 jajek
-6 plasterków sera topionego
-opcjonalnie 6 plasterków bekonu
English muffin jak z mcdonalds! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy (pomijając semolinę do obtoczenia bułeczek, będzie nam potrzebna później) i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy ciasto do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie, formujemy 6 bułeczek, które spłaszczamy na placuszki i obtaczamy obficie w semolinie. Gotowe placuszki układamy na blaszce i odstawiamy ponownie na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie czasu rozgrzewamy patelnie o grubym dnie i smażymy muffiny po 4 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia. Studzimy na kratce.
Po wystudzeniu kroimy na pół i jeszcze raz przysmażamy na patelni, wewnętrzną stroną do dołu, tak by były chrupiące.
2.Na teflonową patelnie wylewamy kropelkę oleju i czekamy aż się rozgrzeje, następnie układamy foremkę do smażenia jajek (sadzonych). Do foremki ostrożnie wlewamy jajko, które delikatnie solimy. Na patelnie (poza foremkę) wlewamy odrobinę wody i przykrywamy. Jajko ma się uparować, wtedy będzie delikatne i sprężyste. Po ok 3-4 minutach powinno być gotowe.
3.Na ciepłe i przypieczone muffiny układamy po plasterku sera i jednym jajku. Ewentualnie chrupiący bekon. Przykrywamy drugą częścią bułki.
Komentarze