Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu i uwielbiają je nie tylko wielbiciele owsianych łakoci. Moja córka ma niesamowitą frajdę z toczenia kulek owsianych, a potem pożera je ze smakiem.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka pszenna: 1.5 szklanki
- cukier zwykły: 0.5 szklanki
- masło (najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki zeby zmiękło): 200 gramów
- płatki owsiane (można użyć dowolnego rodzaju płatków, ja najczęściej robię z góskich, ale także z błyskawicznych, a ostatnio z orkiszowych): 1 szklanka
- słonecznik łuskany: 1 szklanka
Energetyczne ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upraż ziarna słonecznika, czyli po prostu wysyp je na rozgrzaną patelnię BEZ tłuszczu. Kiedy się zezłocą, przesyp do miseczki, niech sobie ostygną.
2.W misce utrzyj masło z dodatkiem cukru i proszku do pieczenia. Możesz zrobić to ręcznie lub mikserem. Nie ma znaczenia, chodzi tylko, aby składniki dobrze się połączyły.
3.Do powstałej masy dodaj bakalie, płatki i ostudzone ziarna słonecznika i dobrze wszystko wymieszaj.
4.Teraz wsyp mąkę i sól. Znów porządnie wymieszaj.
5.Najpewniej masz teraz przed sobą w misce bardzo lepką plastelinę, choć być może nie da się z niej ulepić jednej wielkiej kuli, bo bakalie się kruszą ;) Ulep więc z niej kulki wielkości orzecha włoskiego (średnica 2,5-3 cm) i leciutko spłaszczaj.
6.W zależności od rozmiaru kuleczek z tej ilości ciasta otrzymasz od 25 do 30 ciastek. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut.
8.WAŻNE! Nie zdejmuj ciastek z blachy póki nie wystygną. Gorące są bardzo kruche i delikatne, mogłyby rozpaść się w rękach.
9.Na koniec zapraszam do eksperymentów: możesz zmieniać rodzaje mąki, dodawać swoje ulubione bakalie i inne dodatki (może czekoladę?)
Komentarze