Bardzo lubiane danie wśród moich domowników i przyjaciół. Enchiladas to kwintesencja kuchni meksykańskiej. Zapiekanka jest bardzo ostra i sycąca. Karnawałowy hit!
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
FARSZ:
- oliwa: 3 łyżki
- czerwona cebula (pokrojona w piórka): 2 sztuki
- Czerwona papryka (pokrojona w paseczki): 2 sztuki
- czerwone chilli (poszatkowane): 1 sztuka
- czerwona fasola: 1 puszka
- kukurydza: 1 puszka
- pomidory bez skórki: 3 puszki
- piersi z kurczaka: 5 sztuk
- kolendra w proszku: 2 łyżeczki
- kmin: 1 łyżeczka
- czosnek: 5 ząbków
- sól (do smaku): 1 szczypta
- pieprz (do smaku): 1 szczypta
- ser cheddar: 20 dekagramów
- cukier puder: 1 łyżka
TORTILLE:
- mleko: 0.5 litra
- sól: 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- masło: 5 dekagramów
- mąka (mniej więcej, zależy ile zabierze ciasto): 0.5 kilograma
Enchiladas z kurczakiem i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ilość przypraw jest podana w przepisie orientacyjnie. Danie należy doprawić według własnego gustu.
2.Enchiladas nadaje się do mrożenia.
3.Wykonanie tortilli:
4.Podgrzewamy mleko aż do rozpuszczenia masła. Odstawiamy garnek z gazu. Dodajemy sól i proszek do pieczenia.
5.Stopniowo dodajemy do mleka mąkę, mieszając cały czas, aż powstanie gęste ciasto.
6.Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy do momentu kiedy będzie elastyczne i gładkie.
7.Formujemy kulę. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
8.Kulę dzielimy na 12 równych części. Formujemy z nich małe kulki. I ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny.
9.Po upływie tego czasu każdą kulkę cienko rozwałkowujemy.
10.Smażymy na mocno rozgrzanej (powiedziałabym maksymalnie rozgrzanej) suchej patelni przez około 20 sekund z każdej strony.
11.Tortille można usmażyć wcześniej. Usmażone włożyć do worka foliowego. Podgrzać na patelni przed podaniem.
12.Wykonanie farszu:
13.Piersi z kurczaka kroimy w drobne paseczki. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny.
14.Kurczaka smażymy na rumiano na półtorej łyżki oleju.
15.Na dużej, ale osobnej patelni, na pozostałym oleju smażymy cebulę, papryki, chilli i czosnek. Gotowe warzywa będą miękkie.
16.Do usmażonych warzyw dodajemy fasolę, kukurydzę, kurczaka, przyprawy (1 łyżeczka kolendry i 0,5 łyżeczki kminu) i 3/4 jednej puszki pomidorów. Wszystko smażymy około 2 minuty.
17.Wykonanie sosu:
18.Pozostałe pomidory przelewamy do miski. Dodajemy do nich 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, pozostałe: kolendrę i kmin, pieprz, sól. Wszystko razem mieszamy.
19.Dodajemy do sosu cukier puder (około 1 łyżki - do smaku).
20.Przygotowanie enchiladas:
21.Każdą tortillę smarujemy pomidorowym sosem. Nakładamy na niego farsz i zwijamy.
22.Tortille układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je z wierzchu startym cheddarem.
23.Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 200C (około), do momentu aż ser się rozpuści i delikatnie zapiecze.
24.Tortille wykładamy na talerze. Podajemy z sosem pozostałym sosem pomidorowym.
Komentarze