Enchilada wzięła nazwę od słowa enchilar czyli: 'dodawać chilli do potrawy'. Jest to ostre, smakowicie wyglądające i oczywiście pyszne danie, które nietrudno przyrządzić.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- filety piersi z kurczaka (pokrojone w paseczki): 2 sztuki
- tortille kukurydziane: 6 sztuk
- pieczarki świeże (pokrojone w ćwiartki): 30 dekagramów
- fasola czerwona w puszce: 1 puszka
- Sos pomidorowy:: 300 gramów
- papryka żółta i czerwona (pokrojone w kwadraciki): 2 sztuki
- cebula biała (drobno posiekana): 1 sztuka
- pomidory duże i dojrzałe (pokrojone w kwadraciki): 3 sztuki
- bulion drobiowy z kostki: 0.5 szklanki
- ser cheddar (starty): 300 gramów
- pieprz cayenne (do smaku): 0.5 łyżeczki
- majeranek (do smaku): 0.5 łyżeczki
- sól, pieprz (do smaku): 1 łyżeczka
- czosnek (drobno posiekane): 2 ząbki
Enchilada z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy składniki farszu: siekamy filety w paseczki, pieczarki w ćwiartki, paprykę i poomidory w kwadraciki, cebulę i czosnek siekamy drobno.
2.Smażymy w oleju na złoty kolor cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki, odlewamy nadmiar wody gdy 'odejdzie' z pieczarek, dodajemy pokrojone piersi z kurczaka, smażymy ok 5 minut i dodajemy posiekane papryki i fasolę z puszki.
3.Dodajemy sos pomidorowy i bulion, smażymy ok 10 minut, przyprawiamy
4.Ścieramy cheddar i zawijamy tortille farszem, wkładamy do naczynia żarodopornego wysmarowanego tłuszczem, posypujemy pomidorami i serem
5.Zapiekamy aż do zupełnego rozpuszczenia się sera w temp 180 stopni. - około 10-15 minut, Ja serwuję je polane śmietanką, udekorowane świeżą bazylią, z poszatkowaną sałatą lodową.
Smacznego!
Komentarze