Ta zupa bardzo mi zasmakowała,kiedy przeprowadziłam się na pomorze z lubuskiego. Prawdopodobnie danie to wywodzi się z kuchni ukraińskiej-podbiła moje serce i żożołądek
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- kapusta kiszona (u mnie domowa): 50 dekagramów
- słonina (mielona lub pokrojona w kostkę): 30 dekagramów
- ziemniaki: 5 sztuk
- cząber: 1 szczypta
- pieprz, sól, oregano: 1 szczypta
Eintopf-fafajka jednogarnkowy kapuśniak zachodniopomorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku gotujemy do miękkości kapustę.
2.W garnku nr 2 gotujemy ziemniaki do miękkości. Jeśli będą miękkie ubijamy je w wodzie w której sie gotowały tak jak na piure.
3.Na patelni zasmażamy słoninę. Dodajemy do ziemniaków.
4.Do garnka z ziemniakami, słonina dodajemy wygotowaną kapustę kiszona. Dodajemy wszystkie przyprawy. Jeśli zupa jest mało kwaśna dodajemy wodę po kapuście.
Komentarze