Ekspresowe Tiramisu Bez Jajek

4.5 (177 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz robiłam tiramisu i teraz jestem już pewna na sto procent, że będzie gościło u mnie częściej zwłaszcza, że nie zawiera tak prze zemnie nie lubianych surowych jajek. Robi się je szybko i równie szybko znika, ale warto dla tych kilku chwil przyjemności :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę 23 x 19

    1 paczka podłużnych biszkoptów "lady fingers" (200gr)
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    3/4 szkl wrzątku
    50 ml amaretto lub likieru kawowego lub brandy - jest to około 5 łyżek
    250 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
    4 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie serka mascarpone 250 gr
    kakao gorzkie do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Tiramisu Kawy

Ekspresowe tiramisu bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szykujemy sobie naczynie w którym będziemy robić tiramisu i wstępnie układamy w nim suche biszkopty aby sprawdzić ile i jak je ułożyć.
    2. Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia ( ja ja ostudziłam aby było ekspresowo ;)
    3. Do przestudzonej kawy dodajemy likier amaretto bądź inny wymieniony w przepisie.
    4. Ubijamy śmietanę pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz partiami mascarpone.
    5. Zaczynamy maczać biszkopty i układamy je w naczyniu, przykrywamy warstwa śmietany z mascarpone. Układamy drugą warstwę biszkoptów i resztę kremu śmiet.

    Schładzamy w lodówce przez 3-4 h.
    Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Amaretto Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować