Ekspresowe gołąbki z brązowym ryżem

4.51 (196 ocen)

  • 60 min

Pyszne , miekkie kotleciki z dodatkiem warzyw i ryżu. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • około 40 dag mięsa mielonego
    cebula
    marchew
    kawałeczek selera
    2 garści kapusty pekińskiej pokrojonej w kostkę
    jajko
    3 łyżki bułki tartej
    szczypta soli
    świeżo mielony pieprz
    100g ugotowanego na półtwardo brązowego ryżu
    olej do smażenia

    sos pomidorowy:
    ok. 3 szklanki wody
    3 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    łyżka suszonych płatków czosnku
    szczypta cukru
    sól i pieprz do smaku
    szczypta oregano
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Ekspresowe gołąbki z brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, marchew i seler ścieram na tarce warzywnej o dużych oczkach. Ryż mieszam z mięsem mielonym, dodaję kapustę pekińską , pozostałe warzywa, jajko oraz bułkę tartą. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ręce oprószam bułką tartą i formuję okrągłe kotlety. Podsmażam je na patelni na oleju.

    Do garnka wlewam wodę. Dodaję liście laurowe i ziele . Następnie dodaję koncentrat i ketchup. Szczyptą cukru minimalizuję kwaśny smak pomidorów. Dodaję płatki suszonego czosnku. Wkładam kotlety i duszę około 30 minut. Pod koniec duszenia dodaję oregano. Sos doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować