Pyszne , miekkie kotleciki z dodatkiem warzyw i ryżu. Polecam.
60 min
Składniki:
około 40 dag mięsa mielonego
cebula
marchew
kawałeczek selera
2 garści kapusty pekińskiej pokrojonej w kostkę
jajko
3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
100g ugotowanego na półtwardo brązowego ryżu
olej do smażenia
sos pomidorowy:
ok. 3 szklanki wody
3 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki pikantnego ketchupu
łyżka suszonych płatków czosnku
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
szczypta oregano
Ekspresowe gołąbki z brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, marchew i seler ścieram na tarce warzywnej o dużych oczkach. Ryż mieszam z mięsem mielonym, dodaję kapustę pekińską , pozostałe warzywa, jajko oraz bułkę tartą. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ręce oprószam bułką tartą i formuję okrągłe kotlety. Podsmażam je na patelni na oleju.
Do garnka wlewam wodę. Dodaję liście laurowe i ziele . Następnie dodaję koncentrat i ketchup. Szczyptą cukru minimalizuję kwaśny smak pomidorów. Dodaję płatki suszonego czosnku. Wkładam kotlety i duszę około 30 minut. Pod koniec duszenia dodaję oregano. Sos doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Komentarze