- 150 ml mleka
- 60 g masła
- 240 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
Dodatkowo:
- 25 g wiórków kokosowych do posypania
- masło
- bułka tarta
Ekspresowe ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Po wystudzeniu mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrem. Dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ananasa do ciasta, jeszcze raz mieszamy i przekładamy całość do foremki o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na koniec oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
Komentarze