Ekspresowa szarlotka

4.5 (200 ocen)

Lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Uwielbiają je dzieci .

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 kostka margaryny
    1 niepełna szklanka cukru kryształ
    4 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na bezę:
    4 białka
    1 szklanka cukru kryształ
    cukier cynamonowy

    Dodatkowo:
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ekspresowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie plasterki. Aby nie ściemniały, jabłka można skropić sokiem z cytryny.

    Z jajek na ciasto oddzielamy żółtka od białek. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, stopniowo dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy cienkim strumieniem ostudzoną płynną margarynę. Lekko mieszamy.
  • 2. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na cieście rozkładamy warstwę pokrojonych uprzednio plasterków z jabłek. Wierch jabłek posypujemy cukrem cynamonowym.

    Z białek i cukru kręcimy mikserem pianę, którą wylewamy na warstwę jabłek. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temp. 170 C z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować