Ekspresowa krucha tarta z budyniem i śliwkami

4.45 (196 ocen)

  • 10 min

Pyszna krucha tarta, której ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Idealna, kiedy mamy mało czasu i chcemy przygotować coś słodkiego na szybko

  • 10 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 całe jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka kakao

    pół kg śliwek
    1 opakowanie budyniu waniliowego + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 l mleka
    cukier waniliowy
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.45 (196 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery Budynie

Ekspresowa krucha tarta z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Wbić jajka, wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Całość zagnieść. (Gdy ciasto jest za rzadkie podsypać mąką). Ciasto wyłożyć na blachę do tarty, wysmarowanej tłuszczem. Posypać kakao. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając do proszku budyniowego łyżkę mąki ziemniaczanej. Ugotowany budyń wylewamy na surowe ciasto, układamy śliwki, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Piec 45 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Upieczone ciasto podajemy na ciepło jak szarlotkę. Można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować