Ekstrakt z cytryny i z pomarańczy

5 (197 ocen)

  • 10 min

Przygotujcie ekstrakty już teraz, aby w święta Wasze ciasta cudownie pachniały i smakowały. Przepis znalazłam na mojewypieki.com. Polecam do deserów, strucli, serników lub jako dodatek do ponczu w przypadku biszkoptów:)

  • 10 min

Składniki:

  • (na 1 ekstrakt 250 ml):
    skórka z dużego owocu pomarańczy (lub cytryny, limonki, pomarańczy)
    125 ml wódki
    125 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przetwory Poncz

Ekstrakt z cytryny i z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę dokładnie szorujemy, a następnie wyparzamy. Za pomocą obieraczki ściągamy z niej pomarańczową skórkę (staramy się nie omijać białą błonkę, ponieważ nada ona goryczy). Skórkę drobniutko kroimy i wrzucamy do słoiczka lub buteleczki. Następnie zalewamy wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsamy i odkładamy w ciemne, suche miejsce (u mnie do piwniczki).
  • 2. Ekstrakt jest gotowy po 7 dniach, jednak po 2 miesiącach uzyskuje on pełny aromat. Co jakiś czas warto go wstrząsnąć. Termin ważności to 1 rok.

Porady

Moje buteleczki z ekstraktem nie są pełne, ponieważ odrobinę ich zużyłam do ostatnich moich ciast :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować