Eklerki z masą budyniową.

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Następny deser z parzonego ciasta. Polecam bo smaczne :)

  • 60 min

Składniki:

  • 250 ml wody
    pół kostki margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    4 duże jajka
    masa:
    budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
    3/4 litra mleka
    pół szklanki cukru
    galaretka agrestowa lub inna
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    kostka masła prawdziwego (200 g)
    do dekoracji: 50 g czekolady gorzkiej
    50 g czekolady białej
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Eklerki

Eklerki z masą budyniową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto parzone 1. Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy podłużne kształty, u mnie tak około 3 na 10 centymetrów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone, tak około 15 min. a następnie przy uchylonych drzwiczkach następne 5 min. Gdy się upieką i wystygną kroimy na połowę.
    Robimy krem.
    Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy budyń, mąkę ziemniaczaną, gotujemy budyń.
    do gorącego dodajemy galaretkę, dobrze mieszamy by się rozpuściła w budyniu. Zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy z kostką masła na gładką masę.
    Nakładamy masę na eklerki i przykrywamy. Rozpuszczamy czekolady oddzielnie w miseczkach, płynną nakładamy do woreczka śniadaniowego, ucinamy koniuszek i dekorujemy nasze ciacha.

Porady

Można użyć bitej śmietany do nadziania i też będą super.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować