Eklerki w czekoladowej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wodę zagotować z margaryną. Do gotującej się wody dodać mąkę i dobrze roztrzepać trzepaczką - ciasto powinno być szkliste. Gdy przestygnie - wbijać po jednym jajku i miksować mikserem. Szprycą wyciskać ciasto na natłuszczoną blachę o długości 10 cm. Piec w temperaturze 200 st. C. około 20 minut do uzyskania złotego koloru
Masa:
0,5 l mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także żółtka mieszamy z połową szklanki mleka.Gdy mleko zagotuje się, zalewamy je przygotowanym płynem z mieszanką mąk, żółtek i mleka. Gotujemy jeszcze przez około 3 minut - ciągle mieszając - uważając by nie przypalić kremu. Po ostudzeniu przygotowany budyń miksujemy z margaryną.
Polewa:
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy, aż do uzyskania gęstej konsystencji polewy.
Złożenie:
Upieczone ciastka przekrawamy na pół, górną część smarujemy polewą czekoladową - gdy zastygnie przekładamy masą i sklejamy dwie części.
Porady
Po przekrojeniu upieczonych eklerków - wkładam je jeszcze na 5 minut do pieca by ich dosuszyć.
Komentarze