Przepis wymyśliłam pod wpływem chwili,puszysty biszkopt,delikatny krem egzotyczna galaretka i likier stworzyły fajną całość,polecam do niedzielnej kawy i nie tylko ...
Egzotyczne niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę pod koniec wsypując cukier ubijać aż piana będzie lśniąca,dodać żółtka delikatnie wymieszać ubijając powoli wsypywać mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia,na koniec dodać niebieski barwnik-ilość zależy od efektu jaki chcemy uzyskać.
Wylewamy ciasto na wyłożoną pergaminem standardową blaszkę o wym:23/39 cm i pieczemy 25 minut w temp 160*c.
Po upieczeniu wystudzić,całkiem zimny przekroić wzdłuż na połowę.
2.Masa:
Galaretkę rozpuścić tak jak pisze na opakowaniu zostawić do całkowitego stężenia-najlepiej zrobić to dzień wcześniej.Zimną pokroić w grubą kostkę.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody,gdy się rozpuści wymieszać z likierem.
3.Przekrojony biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem-wodę wymieszać z cytryną i pudrem,wyłożyć masę śmietanową przykryć drugim biszkoptem,oprószyć grubo cukrem pudrem zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Komentarze