Egzotyczna sałatka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta gotujemy ok. 10 minut w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Wyjmujemy z wywaru i studzimy. Mięso kroimy w małą kostkę, wywar zachowujemy.
2.Ryż gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z masłem. Odcedzamy i studzimy.
3.Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Morele kroimy w słupki. Sałatę myjemy
i dokładnie osuszamy. Ananasa osączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
4.Owoce, mięso, ryż i płatki migdałów mieszamy z majonezem (trochę płatków odkładamy do dekoracji). Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przekładamy na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i układamy wokół sałatki. Kilka wykładamy na wierzch. Posypujemy resztą płatków migdałów.
5.Do wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy w filiżankach.
Porady
RADY Agnieszki Nowak
Do sałatki możemy dodać pokrojone w ćwiartki winogrona.
Komentarze