Egzotyczna szarlotka z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i śmietanę, zagnieść jednolite ciasto.
Odkroić 1/3 ciasta, schować do zamrażarki. Pozostałe 2/3 ciasta wyłożyć na dno formy o wymiarach25x21 cm lub tortownicy o średnicy 23 cm, równomiernie rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
2.Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Ananasy pokroić w niewielkie kawałki, dodać do jabłek razem z kisielem i cukrem, wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 50 minut.
Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem
Komentarze