Egzotyczna panna cotta z herbacianą galaretką

0 (0 ocen)

zapraszam:)

Składniki:

  • 2 owoce kaki
    1 owoc nashi
    250 ml mleka
    150 ml śmietany 30%
    1 łyżka żelatyny
    1 łyżka cukru
    Skórka z 1 cytryny
    Galaretka:
    2 torebki zielonej herbaty
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Egzotyczna panna cotta z herbacianą galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2aka281 1. Owoce umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na kilka mniejszych kawałków. Wrzucić do blednera, zmiksować na gładką puplę.
  • image-1g232lf 2. Do garnka wlać mleko, śmietanę i dodać cukier, oraz startą skórkę z cytryny. Postawić na ogień i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gdy płyn będzie już mocno ciepły ale jeszcze nie zacznie wrzeć zdjąć garnek z ognia.
  • image-0p2mf3h 3. Po łyżce dodawać pulpę owocową i mieszać dokładnie. Ponownie postawić na ogień i powoli doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, dobrze wymieszać. Powoli wlewać żelatynę do mleczno-owocowej mieszanki. Ostudzić. Następnie rozlać ją do 4 kieliszków. Odłożyć do lodówki do zastygnięcia.
  • 4. Galaretka:
    Do miseczki wlać 400 ml wrzątku, wrzucić herbatę i zaparzyć. Następnie wyjąć torebki i osłodzić herbatę. Dodać sok z cytryny i żelatynę. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ostudzić. Delikatnie rozlać do czarek z panna cottą. Ponownie wstawić do lodówki aby deser zastygł. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować