EGZOTYCZNY STWOREK ŚLEDZIOWY

0 (0 ocen)

Jeśli ktoś lubi rolmopsy bez cebuli,to proponuję właśnie te.Dodatek pora,owoców i indyjskiej przyprawy sprawia,że mają wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 3 podwójne płaty śledziowe w zalewie octowej
    1 por biała część nie za duży.
    po 1 łyżce suszonych moreli,śliwki i rodzynek
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczki keczupu pikantnego
    sól,pieprz,cukier,przyprawa garam masala do smaku.

Egzotyczny stworek śledziowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • egzotyczny stworek śledziowy 1. Z płatów śledziowych zdjąć skórę,przekroić wzdłuż grzbietu na połowę.Por oczyścić,umyć,pokroić w talarki,morele i śliwki w zapałkę.
  • egzotyczny stworek śledziowy 2. Na patelni rozgrzać olej,dodać por i smażyć do czasu jego zeszklenia.
  • egzotyczny stworek śledziowy 3. Wsypać pokrojone owoce i chwilę smażyć około 2 min.Całość przyprawić do smaku przyprawami.
  • egzotyczny stworek śledziowy 4. Wlać 1/2 szk.wody i smażyć do czasu całkowitego jej odparowania Ewentualnie doprawić do smaku.Całość osączyć na sitku,tłuszcz z smażenia zachować.
  • egzotyczny stworek śledziowy 5. Na każdej połówce filetu ułożyć porcję farszu i zwinąć w rulonik,spiąć wykałaczką.
  • egzotyczny stworek śledziowy 6. Zwinąć wszystkie płaty śledziowe ,ułożyć w naczyniu i przygotować zalewę.
  • egzotyczny stworek śledziowy 7. Do tłuszczu z smażenia farszu wlać około 1/2 l. wody,zagotować,włożyć keczup,przyprawić do smaku przyprawami,przestudzić.Tak przygotowaną zimną zalewą zalać ruloniki.Wstawić na 24 godz.w chłodne miejsce.
  • egzotyczny stworek śledziowy 8. Wyjęte rolmopsy można ułożyć na talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków jako danie obiadowe,lub fantazyjnie jako przystawkę.

Porady

Takie rolmopsy można ułożyć w słoiku,zalać zalewą i zakręcić,wstawić do lodówki.Po tygodniu są jeszcze pyszne .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy