Egipskie

4.41 (162 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe ciasto, które urzeka każdym kęsem...

  • 2 godz.

Składniki:

  • blaszka kwadratowa średnia 23x23 cm

    CIASTO: x5
    -pół szklanki zmielonych orzechów (ja używałam włoskich)
    -ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 białka
    -szczypta soli
    -1,5 łyżki cukru
    -pół łyżki mąki pszennej

    KREM I:
    -10 żółtek
    -170 g masła
    -5 łyżek mąki pszennej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -8 łyżek cukru
    -1 cukier z prawdziwą wanilią lub 2 cukry wanilinowe
    -350 ml mleka

    KREM II:
    -350 ml kremówki 36%
    -pół szklanki cukru
    -130 g orzechów zmielonych grubo
Wystaw ocenę:

4.41 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Egipskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy chwilkę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy. Czynność powtarzamy 5 razy - pieczemy 5 osobnych placków przez ok. 15 min w 180 st. C i studzimy.

    KREM I:
    300ml mleka zagotować, ale nie doprowadzić do wrzenia. Resztę składników (bez masła) łączymy i dodajemy do mleka. Gotujemy budyń, a zimny miksujemy z miękkim masłem na puch.

    KREM II:
    Kremówkę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru (1 łyżka). Resztę cukru rozpuszczamy do powstania płynnego karmelu i wylewamy do na papier do pieczenia. Zastygnięty kruszymy na kawałki. Orzechy oraz kawałki karmelu łączymy z kremówką.

    blat - budyń - kremówka - blat...

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować