EggNog

0 (0 ocen)

Tradycyjne eggnog wykonuje się z surowych jajek. Jednak większości osób to przeraża, więc zapraszam na wersję bez surowych jajek. Eggnog to idealny napój na święta.

Składniki:

  • na 1 porcję:
    1 duże jajko
    200 ml mleka
    3 płaskie łyżki cukru
    1 szczypta cynamonu
    0,5 cm kory cynamonu
    1/2 laski wanilii
    2 ramiona gwiazdki anyżu

    1 kieliszek brandy - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Eggnog - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laskę wanilii przekrój na pół i delikatnie nożem wyskrob środek.
  • 2. Mleko, 1 łyżkę cukru i przyprawy delikatnie doprowadź do wrzenia, zestaw z ognia
  • 3. Jajko w temperaturze pokojowej ubij na jasną i puszystą masę mikserem na najwyższych obrotach.
  • 4. Teraz najtrudniejsze :
    delikatnie cały czas miksując na wysokich obrotach do masy jajecznej dodawaj powoli po 1/2 łyżeczki mleka z przyprawami. Następnie po 1 całej łyżeczce,idt Musimy robić to bardzo powoli by jajka nam się nie ścięły
  • 5. Ubity eggnog wlewamy do garnuszka i na małym ogniu zagotowujemy go do ok 75-80 stopni cały czas mieszając.
  • 6. Podajemy ciepły bądź dobrze schłodzony. Z kieliszkiem rumu bądx bezdo

Porady

Do eggnog zamiast brandy mozna dodac spirytus- uzyskamy wtedy mocniejszy trunek;-))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować