Dzwoneczek dla blanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać delikatnie mieszając, wyłącznie w jedną stronę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec około 45 min. Tak samo przygotować biszkopt 2.
2.Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serkiem. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
3.Cytrynę obrać ze skórki, pokroić w plastry. Zagotować z wodą i cukrem. Ostudzić i przecedzić.
4.Biszkopty przekroić na pół. Układać odpowiednio: ciemny, nasączenie, dżem wiśniowy, jasny krem, jasny biszkopt, nasączenie, powidła, krem kakaowy, ciemny biszkopt, nasączenie, krem jasny, jagody,itd. Całość posmarować masłem utartym z cukrem. Lalkę owinąć folią aluminiową do pasa, włożyć w środek tortu. Z masy cukrowej i barwników zrobić sukienkę i ozdoby. Na koniec delikatnie posmarować olejem aby całość ładnie błyszczała. Nadmiar usunąć ręcznikiem papierowym.
Porady
Tort będzie się ładnie kroił jeśli wyjmie się go z lodówki na około 30 minut wcześniej.
Komentarze