Dziady

4.5 (143 ocen)

  • 3 godz.

Bułka pulchna, dość słodka, z dużą ilością startego na tarce buraka cukrowego. Cudowne wspomnienie mojego dzieciństwa, gdy wypiekała je moja Babcia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Przepis na 4 duże bułki:
    250 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    50 ml oleju
    szczypta soli
    ok. 200 g obranego buraka cukrowego
    100 ml syropu w którym gotował się burak

    mak do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Dziady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka cukrowego obrać, pokroić w grube plastry, zalać wodą, gotować ok. 2 godzin. Ostudzić, wody z gotowania nie wylewać! Ostudzonego buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Do miski pokruszyć drożdże, zalać letnim syropem w którym gotował się burak, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, jajko, olej i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Dodać startego i ostudzonego buraka (może być lekko ciepły), wymieszać z ciastem. Gotowe ciasto wyłożyć na oprószoną mąką deskę, podzielić na 4 równe części, uformować okrągłe bułki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wierzch posmarować wodą, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut lub do zbrązowienia skórki bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować