Bułka pulchna, dość słodka, z dużą ilością startego na tarce buraka cukrowego. Cudowne wspomnienie mojego dzieciństwa, gdy wypiekała je moja Babcia.
3 godz.
Składniki:
Przepis na 4 duże bułki:
250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
50 ml oleju
szczypta soli
ok. 200 g obranego buraka cukrowego
100 ml syropu w którym gotował się burak
1.Buraka cukrowego obrać, pokroić w grube plastry, zalać wodą, gotować ok. 2 godzin. Ostudzić, wody z gotowania nie wylewać! Ostudzonego buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski pokruszyć drożdże, zalać letnim syropem w którym gotował się burak, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, jajko, olej i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Dodać startego i ostudzonego buraka (może być lekko ciepły), wymieszać z ciastem. Gotowe ciasto wyłożyć na oprószoną mąką deskę, podzielić na 4 równe części, uformować okrągłe bułki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wierzch posmarować wodą, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut lub do zbrązowienia skórki bułki.
Komentarze