baba ziemniaczana z grzybami

0 (0 ocen)

Opieńki, które dostałam od mojej mamy idealnie wpasowały się do pozornie nudnej babki ziemniaczanej. Danie proste i zachwycające smakiem. Polecam!

Składniki:

  • - ok. 1,5 kg ziemniaków
    - 2 jaja
    - ok 2 łyżki mąki
    - majeranek
    - sól, pieprz do smaku
    - czarnuszka, ( opcjonalnie)
    - 200g boczku wędzonego
    - 3 cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - natka pietruszki

    Sos:
    - ok 200g opieńków
    - 1/2 cebuli
    - 150ml śmietanki 30%
    - sól, pieprz cukier, sok z cytryy
    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Baba ziemniaczana z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać 1 startą cebulę, dwa jaja, mąkę i przyprawy. Wszystko razem wymieszać.
  • 2. Boczek pokroić w kosteczkę.Smażyć początkowo bez tłuszczu, zaczynając od zimnej patelni. Gdy się zarumieni dodać odrobinę oleju i dwie pozostałe cebule, pokrojone w kosteczkę. Dodać także posiekany czosnek. Oprószyć odrobiną soli i cukru. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.
  • 3. Blaszkę (u mnie keksówka) natłuścić i przełożyć do niej 1/2 masy ziemniaczanej. Następnie wyłożyć podsmażoną cebulkę z boczkiem i resztę masy ziemniaczanej, tak aby powstały 3 warstwy.Posypać odrobiną czarnuszki i natką. Piec w temp. ok 180st C przez ok 45min.
  • 4. Sos:
    Cebulkę zeszklić, dodać grzyby, smażyć razem ok 10min. Dodać odrobinę wody i śmietankę. Gotować ok 5-7 min, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Porady

Aby cebulka szybciej zmiękła podczas smażenia, należy oprószyć ją lekko solą. Natomiast jeśli chcemy aby cebulka szybciej 'nabrała koloru', dodajmy odrobinę cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować