Dżem z wisni i papierówek

4.49 (200 ocen)

  • 2 godz.

Domowy dzem jest najlepszy,Wisniowy lubie dodawac do ciast i na chleb.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg wiśni-jak najciemniejszych,
    2 kg papierówek,
    2 szklanki cukru,
    100 ml wody.
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z wisni i papierówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy.Wisnie drylujemy.Z jablek wykrawamy gniazda nasienne i obieramy skorke.
    Jablka scieramy na tarce na grubych oczkach.Wkladamy je do garnka, zasypujemy cukrem.
    Wlewamy wodę i mieszamy.Wstawiamy na mały ogien i powoli gotujemy do odparowania wody.Dodajemy wisnie.
    Przesmazamy czesto mieszajac az dzem zacznie gestniec.
    Dzem odstawiamy na cala noc .
  • 2. Na drugi dzien wstawiamy dzem na mały ogien, przesmazamy ok 15 minut.Goracy wkladamy do wyparzonych słoiczkow,zakrecamy.
    Gotowy dzem zagotowujemy przez ok 10 minut,zalewajac je wczesniej woda do 1/3 wysokosci.Wyciagamy z garnka stawiamy do gory dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papierówki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować