Dżem z pigwy i mango

4.5 (141 ocen)

Od dawna z pigwy jak również z owoców pigwowca robiłam soki i nalewki, tym razem skusiłam się na dżem a dla lepszego smaczku dodałam mango. Dżem wyszedł przepyszny, inny niż wszystkie które kiedykolwiek jadłam, polecam :)

Składniki:

  • 1,80 kg owoców pigwy (waga przed obraniem)
    1 duże dojrzałe mango (ok. 650 - 700 g)
    sok z 3 cytryn
    750 g cukru
    1 galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Dżem z pigwy i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sd6d3j 1. Owoce pigwy obrać, wydrążyć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę.
    Do garnka z pokrojoną pigwą wlać sok z cytrynj i 150 ml. wody, wsypać cukier i gotować do miękkości owocu.
  • image-27hmr3v 2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę mango, dalej gotować ok. 1,5 godziny do odparowania soku.
    Na końcu wsypać suchą galaretkę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia.
  • image-0y42sb5 3. Gotowy dżem można zawekować w dwóch wersjach.

    I wersja:

    zakończyć etap przyrządzania i gorące wlać do słoiczków z widocznymi kawałkami owoców, dokręcić pokrywki, odwrócić słoiki do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego ostudzenia.

    II wersja:

    gotowy dżem ostudzić, zblendować na gładki mus, zagotować aby nabrało temperatury, napełnić słoiki i postąpić jak w wersji I
  • 4. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować