Od dawna z pigwy jak również z owoców pigwowca robiłam soki i nalewki, tym razem skusiłam się na dżem a dla lepszego smaczku dodałam mango. Dżem wyszedł przepyszny, inny niż wszystkie które kiedykolwiek jadłam, polecam :)
Składniki:
1,80 kg owoców pigwy (waga przed obraniem)
1 duże dojrzałe mango (ok. 650 - 700 g)
sok z 3 cytryn
750 g cukru
1 galaretka pomarańczowa
Dżem z pigwy i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce pigwy obrać, wydrążyć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę.
Do garnka z pokrojoną pigwą wlać sok z cytrynj i 150 ml. wody, wsypać cukier i gotować do miękkości owocu.
2.Dodać obrane i pokrojone w kostkę mango, dalej gotować ok. 1,5 godziny do odparowania soku.
Na końcu wsypać suchą galaretkę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia.
3.Gotowy dżem można zawekować w dwóch wersjach.
I wersja:
zakończyć etap przyrządzania i gorące wlać do słoiczków z widocznymi kawałkami owoców, dokręcić pokrywki, odwrócić słoiki do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego ostudzenia.
II wersja:
gotowy dżem ostudzić, zblendować na gładki mus, zagotować aby nabrało temperatury, napełnić słoiki i postąpić jak w wersji I
Komentarze