Dżem z pomidorów

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Nie spodziewałam się,że z pomidorów może wyjść tak pyszny dżemik.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg pomidorów średniej wielkości
    2 kg cukru
    2 cytryny
    papryka ostra lub chili
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki,kroimy na kawałki. Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do garnka. Gotujemy powoli na małym ogniu, cały czas mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Gdy pomidory zaczną bulgotać ,dodajemy cukier oraz paprykę i smażymy na małym ogniu około 1,5 do 2 godzin. Gdy masa wyparuje do 1/3 objętości, a dżem będzie szklisty, to znaczy, że jest gotowy, sprawdzamy to wylewając trochę na spodeczek.jeśli szybko gęstnieje mamy pewność, że już możemy zestawić z ognia i przekładać do wyparzonych słoików. Gdy włożymy gorącą konfiturę do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Porady

Możemy zamiast papryki mielonej dodać papryczkę chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować