Dżem z mirabelek z białą czekoladą

4.5 (143 ocen)

Bardzo znany i lubiany dżem czekośliwka doczekał się modyfikacji z użyciem śliwek mirabelek i białej czekolady. Kwaśnawe owoce świetnie komponują się z delikatnym i słodkim smakiem białej czekolady. Gorąco polecam!

Składniki:

  • żółte mirabelki 1,5kg
    cukier 500g
    biała czekolada 100g
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem z mirabelek z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
    Owoce myjemy, wypestkowujemy (najlepiej za pomocą drylownicy do wiśni) i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dosypujemy cukier i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż dżem się zagęści.
    Kiedy konsystencja dżemu nas zadowala dodajemy połamana biała czekoladę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając żeby dżem się nie przypalił.
    Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować