Bardzo znany i lubiany dżem czekośliwka doczekał się modyfikacji z użyciem śliwek mirabelek i białej czekolady. Kwaśnawe owoce świetnie komponują się z delikatnym i słodkim smakiem białej czekolady. Gorąco polecam!
Dżem z mirabelek z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy, wypestkowujemy (najlepiej za pomocą drylownicy do wiśni) i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dosypujemy cukier i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż dżem się zagęści.
Kiedy konsystencja dżemu nas zadowala dodajemy połamana biała czekoladę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając żeby dżem się nie przypalił.
Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
Komentarze